2010. január 21., csütörtök

Használt gyerekruha kisokos: felsők

A használt gyerekruha vásárlásnál megvan az az előnyünk, hogy a ruha már nem fog összemenni mosásnál, mivel ezen a lépésen már túl van.

Hideg időben főleg a kisebbeknél figyelnünk kell arra, hogy a pulóver, kardigán ujja vége ne legyen túl bő a csuklója körül, mert nagyon sok hideg be tud szökni, hamar kihűtve a kicsi egész karját. Előnyösek ilyenkor a passzés ujjúak.

A pulóver ujja ne legyen túl bő, hogy kényelmesen beleférjen a kardigánba, viszont kardigánokon elég bőnek kell lennie ahhoz, hogy kényelmesen rá tudjuk húzni a pulcsi tetejére. 

A hónalj rész ne legyen szűk, viszont trikók esetén gyakori hiba a túl nagy kivágás.

Mindig tartsuk szem előtt az ujjhossz és a derékhossz megfelelő arányát. Lehet, hogy a karja hossza jó lenne, de a dereka rövid. Sajnos használt gyerekruha esetén ez elég sűrűn előforduló probléma. 

A mi gyerekkorunkban még általában minden pulóver derekára passzét varrtak. Ma már ez nem jellemző, mert egyáltalán nem praktikus. A kicsi gyerek ha lehajol játék közben, a pulcsi dereka felcsúszik a nadrág fölé, és bizony ott is marad. Ezért jobb, ha a derékrészen nincs passzérész.


Télen nincs kellemesebb viselet a jó meleg, puha gyapjúpulcsinál. Azonban egy hátránya van, méghozzá az, hogy nagyon szúr. Mégsem kell lemondanunk róla. Adjunk a gyerekre egy vékony pamutgarbót vagy galléros inget. (A hosszú ujjú póló általában nem elég, mert a nyakat semmi sem védi a bökdöső gyapjúszálaktól:-)) Így nem szúr és mégis sokkal jobb mint a polár pulcsi, hiszen az utóbbiba nagyon könnyen beleizzad a gyerek.

Használt gyerekruha turkálókban sokszor ki lehet fogni gyönyörű kézzel kötött pulóvereket. Ha ezek a válla összeeresztésénél külön anyaggal be vannak szegve, akkor sokkal tovább tartják formájukat, nem nyúlnak le a válluk a használattól és a mosástól.

A "kisokos" következő részében a nadrágokról ejtünk néhány szót itt a használt gyerekruha blogban.