2010. február 8., hétfő

Használt gyerekruha kisokos: mellények, kabátok

Itt a használt-gyerekruha oldalon a mellényekről, és a kabátokról ejtsünk néhány szót. Minden kedves olvasómat buzdítok arra, hogy küldjön megjegyzést az egyes cikkekhez. (Mindig rá kell kattintani a bejegyzés címére, mert csak akkor jelenik meg az oldal alján a megyjegyzés lehetőség.) Oszd  meg velem és a többi anyukával a tapasztalatodat, hogy minél körültekintőbben választhassunk ruhákat gyermekeinknek. Hiszen sokan élünk nehéz anyagi körülmények között, így egyáltalán nem mindegy, hogy a vásárolt darabot csak félredobjuk mert használhatatlan, vagy pedig hordani tudja a gyerek.

Múlt nyáron turizás közben a mellettem álló anyuka, kezében fogva egy nagyon szép steppelt mellényt, megkérdezte, hogy én szoktam-e mellényt adni a gyerekemre, mert tetszik neki ez a szép mellény, de ő szinte sosem ad ilyet rájuk. A válaszom egyértelmű igen volt. 

Mikor is hasznos pl. az orkános külsejű bélelt mellény? Nekünk például akkor válik be, amikor kora tavasszal viszonylag melegen süt a nap, de a szél még meglehetősen hűs. Ilyenkor ha bélelt kabátot adnék a gyerekre megfőne benne, viszont a vékony széldzseki még kevés. Mászókázni, "dolgozni" az udvaron pedig kényelmesebb is. Szintén hasznos ha biciklizni megy a nagyobbik fiam (a kicsi még csak motorozik:-) ahol nem olyan nagy az ellenszél). Egy mellény megóvja a szembefújó hideg levegőtől.



Nálunk a Dédi mama sok mellényt kötött a srácoknak. Azokat szintén átmeneti időben szoktam a lakásban ráadni a gyerekre, amikor besüt a lakásba a nap. Ilyenkor a vastag pulcsi még sok, a vékony pamut felsők, ingek pedig kevésnek bizonyulnak. Vagy például, amikor alvásból felébred, felöltözve elég lenne a vékony pulcsi is, de egy kis időre még ráadom a mellényt - amíg "magához nem tér és bele nem melegszik a kis teendőibe". Neked mikor válik be?

Ha használt gyerekruha boltban szeretnénk kabátot venni a gyermeknek, mindig első dolgunk legyen a cipzárok működőképességének ellenőrzése. Ezzel időt és pénzt spórolhatunk meg. 

Téli kabátoknál praktikus ha a cipzárt garbószerűen fel tudjuk húzni a nyakánál. Szeles időben sokkal jobban véd. A kapucni levehetőségéről nem tudom kinek mik a tapasztalatai, de szerintem ha gyalog jár a gyerek az iskolába akkor nem sok értelme van a levehető kapucninak. Így viszont nagyobb az esélye, hogy elhagyja. Nálunk rendszeres "baleset" volt, hogy fogócskázás közben a kapucnit kapták el a gyereken, amin ezáltal vagy a cipzár szakadt le, vagy állandóan lepatentolódott.

A polár bélésű kabátoknál a könnyebb bebújást segíti, ha az ujja belseje selyemmel van kibélelve. Így nem tapad rá a pulcsi ujjára, amikor bedugja a gyerek a kezét felvételkor. 

Tavasszal és ősszel a legpraktikusabbak a vízhatlan külsejű, polárral bélelt kapucnis kabátok.

Nyárra pedig pamut bélésű széldzseki a legjobb. Kis helyen elfér, így kiránduláskor, nyaraláskor mindenképpen érdemes elküldeni a gyerekkel. 



Ti milyen kabátokat szerettetek? 

Írd meg hogy mindeni aki olvassa a használt-gyerekruha oldalt még többet tudjon a gyerekruhákról.